Jdi na obsah Jdi na menu
 


Recepty

Amarantové sušenky

100 g amarantové mouky

110 g kukuřičné krupice nebo dětské krupičky

75 g rostlinného palmového tuku                                                           

1 lžička prášku do pečiva

Hrst oříšků – slunečnicové, vlašské, lískové

1 lžíce melasového cukru

1 velká lžíce rýžového sirupu nebo sirupu z agáve nebo medu

1 lžička skořice

1 vejce

cca 5 lžíc mléka nebo dle potřeby

Zpracujeme těsto, uděláme kuličky, položíme na plech vyložený pečícím papírem, přitlačíme vidličkou a pečeme na 175°C cca 13 minut do zlatova.

 

 

Špaldové mufiny

100 g hladké špaldové mouky hladké

100 g bílé hladké mouky

1 prášek do pečiva

2 lžíce pšeničných klíčků

2 lžíce vajahitu rozmíchaného ve 100 ml vody

2 lžíce ovesného sušeného mléka rozmíchaného ve 100 ml vody

100 ml rostlinného oleje

2 velké lžíce medu nebo sirupu z agáve

50 g melasového cukru

nasekané ořechy nebo slunečnicová semínka

nakrájené sušené švestky a sušené meruňky

1 nakrájené čerstvé jablko

na drobenku: 2 lžíce hladké špalkové mouky+trochu melasového cukru+trocha oleje

Vylijeme na plech, posypeme drobenkou a pečeme na 175°C cca 20-25 minut.

 

 

Cizrnová pomazánka

Nejdříve namočíme sušenou cizrnu na 12 hodin do vody a po té ji vaříme do měkka cca 1 hodinu.

Cizrnu rozmixujte ponorným mixerem, přidejte dle potřeby vodu z vývaru z cizrny, přidejte nakrájená sušená rajčata, sůl, olivový olej, česnek, můžete také přidat bylinky nebo pažitku.

Výborná je namazaná na pečivo a obložená zeleninou.

 

Cizrna dodává tělu významné množství bílkovin, vysoké množství vlákniny a minerální látky, jako je vápník a hořčík, který je v této chutné luštěnině v ideálním poměru, aby je mohlo tělo co nejlépe využít.

 

 

Rohlíky

400 g hladké mouky

2 lžíce pšeničných otrub

2 lžíce špaldové mouky

2 lžíce pšeničných klíčků

1 žloutek do těsta a jeden na potření rohlíků

250-270 ml vody

21 g kvasnic (nejlépe vážených)

2 lžičky soli

1 lžíce cukru

přidáme jakákoliv semínka – slunečnicové, dýňové nebo lněné

 

Vše smícháme (nenechávejte vzejít kvásek) a nechte 40 minut kynout.

Z těsta udělejte rohlíky, potřete žloutkem a ještě posypte semínky a nechte dalších 10-15 minut kynout.

Pečte v horkovzdušné troubě na 200°C 15 minut.

Pokud si je chcete zamrazit, pečte pouze 7 minut a po vychladnutí dejte do mrazáku. Po vytažení z mrazáku dopečte ještě 8 minut.

 

 

Rizoto z jáhel

Jáhly propláchněte vřelou vodou a uvařte do měkka. Na pánvi osmažte cibulku, přidejte nastrouhanou mrkev, nakrájený řapíkatý celer, kukuřici a hrášek. Osolte, přidejte špetku sušeného zázvoru, mletou papriku a kurkumu a smíchejte s uvařenými jáhly.

Nakonec můžete přidat „SOJOVÉ ĎOBÁČKY od Kalmy“.